Löysin itseni metsästä

​Äitini ja isäni sen raivasivat, alle hehtaarin asuintilan metsän reunasta. Metsä humisi ystävällisesti, antoi rakennuspuut ja otti kantaakseen suurimmat tuiskut ja lumet. Päivät olivat työntäyteisiä, sairauskin kolkutteli ovelle. Tähän synnyin minä, tuhti tyttölapsi, isäntä olisi pitänyt tulla. Metsä tarjosi minulle monenlaisia ylellisyyksiä. koivun alle nostetussa vanhassa soutuveneessä syötin nukkeni, leikin ja kuuntelin lehtien ja tuulen tarinoita. Liekomatto matalien kuusien alla oli varattu salaisimmille haaveilleni. Keväällä puhkesivat riemuikseni valkovuokot solisevan puron taakse, äitienpäiväkukkia kuin tilauksesta. Veljen kanssa juoksutimme mahlaa koivusta kuhmuiseen peltikannuun, pitihän kevättä juhlia. Ja odottaa metsätähtiä ja vanamoja.

Metsä toimi myöhemmin myös luokkahuoneenani usein, varsinkin lauluja ja virsiä sai harjoitella niin paljon kuin halusi. Joskus tuntui kuin joku metsä olisi kuunnellut. Tupa oli pieni ja kävi ahtaaksi. Talvisin hiihtelin kuutamolla metsässä ja tunsin olevani turvassa. Enää en taitaisi uskaltaa. 

Tuli kotoalähdön ja kaupunkien aika, metsä jäi moneksi vuodeksi. Sen kutsun oli kuitenkin kuullut muuan saarelaismies, hänelle metsä alkoi antaa leipää. Kaksi polkua alkoi löytyä usein vierekkäin, välillä mutkitellen, mutta aina yhteen palaten. Syntyi kaksi terhakkaa tytöntypykkää, joille metsä alkoi kertoa tarinaansa. Kerättiin käpyjä askarteluun ja nuotioon, marjoja suuhun ja uitettiin isän avuksi keppi kädessä puita purossa. Metsä hemmotteli meitä mustikoilla, vatukoilla, puolukoilla ja sienillä. 

Lue koko artikkeli

​Tuli lasten aika rakentaa oma pesä. Haapa suostui laudoiksi, koivu saunapuiksi ja jouluna juhlittiin kuusta. Isä istutti pihalle kuusiaidan josta tuli pian tinttien rivitaloalue. Lastenlapsista tuli mustikka-aikaan kuvia, joissa siniset suupielet olivat leveässä hymyssä.

Olemme kaikki kiitollisia metsälle siitä harmoniasta ja virkistyksestä, josta olemme saaneet nauttia. Tämän halusin Sinulle metsäni kertoa.


Raili Virtanen

Minun metsämuistoni -kirjoituskilpailun satoa julkaistiin UPM Metsämaailmassa syksyllä 2012. 

  • Pieni metsäsanasto

    • E

      Ekologinen kestävyys

      ​Se metsätalouden kestävyyttä kuvaava osa-alue, jonka tarkoituksena on turvata talousmetsissä runsas, monimuotoinen ja elinvoimainen lajisto.