Näin hoidat joulukuusta

​Juuri katkaistun joulukuusen painosta noin puolet on vettä. Huolellinen hoito säilyttää kuusen laadukkaana.

Kaadettua kuusta säilytetään ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella. Kuusta voi kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin tai pakkausverkkoon.

Jos kuusi on jäässä, se pitää sulattaa hitaasti. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti muutama vuorokausi, tyvi koko ajan vesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

Kun asetat puun jalkaan, ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus, ja lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti. Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Tarkista päivittäin, ettei veden pinta pääse laskemaan rungon tyveä alemmas. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys tulisi tarkistaa useammin. Kasteluveteen ei tarvitse laittaa lannoitetta. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Lähde: Joulupuuseura ry

Tee testi - mikä puulaji olet?»
Lue koko artikkeli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsänhoitotöiden toteutus, Koneellinen puunistutus, Metsänistutus, Metsänlannoitus, Haluan ostaa metsänhoitopalveluja UPM Metsältä. Miten toimin?
kuusipuu
  • Pieni metsäsanasto

    • M N

      Metsänviljely

      Avohakkuun jälkeen uuden puusukupolven perustaminen istuttamalla tai kylvämällä. Metsänviljelyä edeltää useimmiten maanmuokkaus.